تفاوت اتانول و متانول در چیست

 با توجه به نیازی که اخیرا به علت شیوع ویروس کرونا ایجاد شده است، شمار زیادی از مردم به دنبال اقلام بهداشتی و مواد ضدعفونی کننده برای خود هستند و این مواد بهداشتی به دلیل تقاضای بالا از سمت مشتریان، با کمبود مواجه شده است و حالا افراد بدون آگاهی و اطلاعات کافی از اقلام بهداشتی، دست به استفاده از هر ماده‌ای می‌زنند؛ به خصوص موادی که به دلیل تشابه ظاهری و حتی اسمی، منجر به رونق گرفتن کاسبی بعضی سودجویان از این فضای کرونایی شده است.

 

صحبت از دو محلول به نام اتانول و متانول است که ظاهراً تنها تفاوتشان در حروف اول نوشتاری آن‌هاست، ولی در باطن یکی از آن‌ها سمی و آسیب رسان است و دیگری با درصد خاصی از غلظت می‌تواند درجهت ضدعفونی کردن دست‌ها استفاده شود.

محلول “اتانول” چیست؟

اتانول یا الکل اتیلیک با فرمول C ۲ H ۵ OH ترکیب شیمیائی با بوی خاص و آتش‌گیری است. این الکل همان ماده‌ای است که در نوشیدنی‌های الکلی با درصد‌های مختلف پیدا می‌شود. علاوه بر این در صنایع مختلف کاربرد فراوان دارد. اتانول به دلیل نقطه انجماد پائین در صنعت ضدیخ‌سازی استفاده می‌شود. حلال بسیار خوبی است و در صنعت عطرسازی، رنگسازی و … استفاده می‌شود. محلول ۸۵٪ – ۷۰ آن به عنوان محلول ضدعفونی‌کننده کاربرد دارد. اتانول با تغییر دادن پروتئین و حل کردن چربی، میکرو ارگانیسم‌های آن‌ها را از بین می‌برد. البته این عمل فقط در برابر باکتری‌ها و ویروس‌ها و قارچ‌ها مؤثر است.

محلول “متانول” چیست؟

 

این ماده به صورت محدود به عنوان سوخت در موتور‌هایی با سیستم احتراق داخلی استفاده می‌شود. متانول اثرات مخربی روی بینائی دارد و از راه پوست جذب می‌شود. فوق‌العاده قابل احتراق است، اما در دمای محیط آتش نمی‌گیرد. متانول ماده‌ای سمی است و نوشیدن آن موجب نابینایی و حتی مرگ می‌شود. هنگام استفاده از متانول باید از ماسک و دستکش استفاده کرد، چون از طریق تنفس و پوست وآشامیدن نیز می‌تواند جذب شود.

‌آیا می‌توان از متانول (الکل صنعتی) بجای اتانول (الکل سفید) به منظور ضدعفونی کردن استفاده کرد؟

متانول در بین الکل ها، ضعیف‌ترین خاصیت میکروب کشی را دارد؛ لذا به ندرت بدین منظور استفاده می‌شود. علاوه براین، متانول از طریق پوست، دستگاه تنفسی، دستگاه گوارشی می‌تواند جذب شود و در بدن انسان به متابولیت‌های سمی فرمالدهید، فرمات (اسید فرمیک) و CO ۲ تبدیل شود. نه تنها متانول به شدت سمّی است بلکه کمترین خاصیت ضدعفونی رو بین الکل‌ها دارد که می‌تواند سبب بروز عوارضی همچون درماتیت (التهاب پوست)، آسیب چشمی از جمله کوری، نارسایی کلیه، کما و مرگ شود.

مسمومیت، غالبا به دلیل مصرف تصادفی محصولات حاوی متانول رخ می‌دهد یا زمانی که آن را به عنوان یک جایگزین اتانول به صورت غلط مصرف کنند. دوز کشنده در انسان بطور دقیق مشخص نشده، ولی در رنج ۱-۰/۳ گرم بر کیلوگرم گزارش شده است. متانول را نباید برای ضدعفونی سطوح استفاده کرد.

 

آیا حتما برای پیشگیری از شیوع کرونا باید با الکل دست‌های خود را ضدعفونی کنیم؟

جمال میرزایی متخصص عفونی در گفتگو با خبرنگار حوزه بهداشت و درمان اظهار کرد: مردم به دلیل هراسی که از ابتلا به ویروس کرونا پیدا کرده اند، برای شستشوی دست‌ها وسواس به خرج می‌دهند و گمان می‌کنند حتما باید از ماده خاصی مانند اتانول (الکل سفید) برای ضدعفونی کردن بهره ببرند در حالی که صابون‌های معمولی و شوینده‌هایی که در گذشته هم استفاده می‌شد، می‌تواند تا حد زیادی به پیشگیری کرونا کمک کند.

او ادامه داد: گرچه اتانول (الکل سفید) می‌تواند برای ضدعفونی کردن دست‌ها گزینه خوبی باشد، اما بیشتر زمانی توصیه می‌شود که این ماده درصورت نبود دسترسی به آب و صابون و شوینده‌های دیگر مورد استفاده قرار گیرد.

میرزایی در پایان گفت: بعضی افراد، با وسواس بعد از شست‌وشو با آب و صابون، مجددا الکل و ژل به دست خود می‌زنند که باید بدانند این‌کار به جز حساس کردن پوست دست خود، آن‌چنان تاثیر مثبتی درجهت ضدعفونی شدن ندارد و صرفا شست‌وشوی مداوم دست‌ها بعد از هر تماس به اشیا و سطوح آلوده توصیه می‌شود.

تفاوت اتانول و متانول در چیست

 

اسکنرهای حرارتی در تشخیص افراد آلوده به کروناویروس جدید چقدر موثر هستند؟

 اسکنرهای حرارتی در تشخیص افراد آلوده به کروناویروس جدید چقدر موثر هستند؟

 

اسکنرهای حرارتی در تشخیص افرادی که به واسطه آلوده شدن به کروناویروس جدید تب دارند (به عنوان مثال، دارای دمایی بالاتر از دمای عادی بدن) موثر هستند.

با این وجود، آنها نمی توانند افرادی که آلوده شده اما هنوز علائم بیماری مانند تب در آنها ظاهر نشده است را شناسایی کنند. پس از تماس با ویروس بین ۲ تا ۱۰ روز طول می کشد تا فرد آلوده بیمار شده و دچار تب شود.

اسکنرهای حرارتی در تشخیص افراد آلوده به کروناویروس جدید چقدر موثر هستند؟

 

راههای جلوگیری از کرونا – فیلم

 در این ویدیو، توضیحاتی درباره بیماری کرونا و راههای جلوگیری از آن را مشاهده می کنید.

فواید بالقوه آلوئه ورا

 آلوئه ورا گیاه ساکولنتی یا گوشتی است که به واسطه ویژگی های دارویی خود بسیار شناخته شده است. اگرچه بیشتر به صورت موضعی برای بهبود سوختگی ها و تقویت سلامت پوست استفاده می شود، آلوئه ورا برای درمان انواع مختلفی از شرایط دیگر نیز کاربرد دارد.

 

 

آلوئه ورا طی سالیان اخیر به یکی از اجزا کلیدی در آبمیوه ها، مکمل های گیاهی و نوشیدنی های رژیمی برای کمک به کاهش وزن تبدیل شده است. در ادامه با فواید و عوارض جانبی آلوئه ورا برای کاهش وزن و همچنین چگونگی استفاده از آن بیشتر آشنا می شویم.

فواید بالقوه آلوئه ورا

آلوئه ورا به دو روش ممکن است به کاهش وزن کمک کند.

ممکن است سوخت و ساز بدن را تقویت کند

برخی پژوهش ها نشان داده اند که آلوئه ورا می تواند سوخت و ساز بدن را تقویت کرده و میزان کالری هایی که بدن طی روز می سوزاند تا به کاهش وزن کمک کند را افزایش دهد.

یک مطالعه با حضور سوژه های حیوانی نشان داد که استفاده از ژل آلوئه ورا خشک شده در یک رژیم غذایی پر چربی به کاهش انباشت چربی در بدن موش ها از طریق افزایش کالری سوزی کمک کرده است.

در مطالعه ای دیگر نیز مشخص شد که استفاده از آلوئه ورا بر سوخت و ساز چربی و قند در بدن تاثیرگذار بوده و همچنین از انباشت چربی شکم پیشگیری کرده است.

با این وجود، همچنان به پژوهش های بیشتری برای نتیجه گیری قطعی درباره فواید سلامت مشابه در انسان نیاز است.

ممکن است به کنترل قند خون کمک کند

آلوئه ورا ممکن است به کنترل قند خون کمک کند که ممکن است به افزایش کاهش وزن کمک کند.

در یک مطالعه مصرف کپسول های حاوی ۳۰۰ تا ۵۰۰ میلی گرم آلوئه ورا دو بار در روز به میزان قابل توجهی سطوح قند خون در ۷۲ شرکت کننده مبتلا به پیش دیابت را کاهش داد.

در مطالعه ای دیگر با حضور ۱۳۶ نفر نیز مشخص شد که مصرف کمپلکس ژل آلوئه ورا برای هشت هفته به کاهش وزن و چربی بدن کمک کرده است و همچنین توانایی بدن برای استفاده از انسولین، هورمونی دخیل در کنترل قند خون، را بهبود بخشیده است.

بهبود کنترل قند خون می تواند به پیشگیری از افزایش و افت ناگهانی در سطوح قند خون کمک کند که می تواند از علائمی مانند افزایش هوس های غذایی و احساس گرسنگی پیشگیری کند.

عوارض جانبی

مصرف آلوئه ورا ممکن است با برخی عوارض جانبی نیز همراه باشد.

برخی از شایع‌ترین عوارض جانبی مصرف آلوئه ورا شامل مشکلات گوارشی مانند اسهال و کرامپ های معده هستند.

در شرایطی که آلوئه ورا می تواند به عنوان یک مسهل برای کمک به اجابت مزاج منظم عمل کند، مصرف بیش از حد آن می تواند خطر عوارض جانبی مانند کم آبی بدن و بی تعادلی های الکترولیتی را افزایش دهد.

ذکر این نکته اهمیت دارد در شرایطی که آثار مسهل آلوئه ورا ممکن است احتباس آب در بدن را کاهش داده و به کاهش وزن آبی بدن کمک کند اما این شرایط موقتی بوده و یک راهبرد کاهش وزن پایدار نیست.

افزون بر این، آلوئه ورا ممکن است سطح جذب برخی داروها را کاهش دهد، از این رو، پیش از مصرف آن و در صورت ابتلا به هر نوع بیماری زمینه ای یا اگر دارو مصرف می کنید، ابتدا با پزشک خود مشورت کنید.

همچنین، نگرانی هایی درباره آثار سرطان‌زای آلوئین (Aloin)، ترکیبی در عصاره برگ آلوئه ورا وجود دارد.

با این وجود، بیشتر آلوئین طی فرایند پردازش از بین می رود، از این رو، مشخص نیست محصولات تجاری آلوئه ورا ممکن است مضر باشند یا خیر.

افزون بر این، پرهیز از مصرف ژل ها و محصولات پوست آلوئه ورا اهمیت دارد زیرا آنها ممکن است حاوی مواد و افزودنی های غیر خوراکی باشند.

در نهایت، محصولات حاوی لاتکس آلوئه ورا، ماده ای که در برگ های گیاه آلوئه ورا وجود دارد، به واسطه نگرانی های ایمنی توسط سازمان غذا و داروی آمریکا ممنوع شده است.

چگونه از آلوئه ورا استفاده کنیم؟  

برگ های آلوئه ورا از سه بخش اصلی شامل پوست، لاتکس و ژل تشکیل شده اند.

مصرف ژل آلوئه ورا بی خطر است و می تواند با برش زدن برگ این گیاه و کمک یک قاشق یا چاقو به این ژل دسترسی داشت.

ژل را برای پاکسازی هر گونه آلودگی و باقیمانده لاتکس که می تواند طعمی تلخ به ژل بدهد، به خوبی بشویید.

شما می توانید ژل آلوئه ورا را به اسموتی ها، شیک ها، سوپ ها، و آبمیوه ها اضافه کنید تا فواید سلامت آنها را هرچه بیشتر افزایش دهید.

همچنین، شما می توانید پوست برگ آلوئه ورا را به سالادها و غذاهای تفت دادنی اضافه کرده و مصرف کنید.

پس از برش زدن و شستن پوست، شما می توانید برای ۱۰ تا ۳۰ دقیقه آنها را در آب غوطه‌ور کنید تا نرم شده و سپس به دستورالعمل خود اضافه کنید.

فواید بالقوه آلوئه ورا

 

عملکرد ویتامین B6 در بدن

ویتامین B6 به گروه ویتامین های محلول در آب تعلق دارد. ویتامین های محلول در آب نمی توانند در بدن ذخیره شوند و بدن آنها را از طریق ادرار دفع می کند، بر همین اساس دریافت منظم آنها از رژیم غذایی اهمیت دارد.

گوشت و ماهی از منابع خوب برای ویتامین B6 هستند. افزون بر این، مواد غذایی نشاسته ای، مانند سیب زمینی و برخی میوه ها نیز حاوی این ماده مغذی هستند. این ویتامین که به نام پیریدوکسین نیز شناخته می شود به صورت مکمل نیز در دسترس است.

کمبود ویتامین B6 با برخی مشکلات سلامت مانند کم خونی، راش های پوستی خارش‌دار، پوسته پوسته شدن لب ها، ترک خوردگی اطراف دهان، و تورم زبان پیوند خورده است. افزون بر این، کمبود این ماده مغذی ممکن است با افسردگی، سردرگمی، و نقص در عملکرد سیستم ایمنی مرتبط باشد.

عملکردهای ویتامین B6 در بدن

مصرف ویتامین B6 در دوزهای توصیه شده موجب آثار مثبتی در بدن می شود که از جمله مهم‌ترین آنها می توان به موارد زیر اشاره کرد:

ویتامین های B می توانند با کاهش سطوح هموسیستئین خطر بیماری قلبی را کاهش دهند. هموسیستئین یک اسید آمینه در خون است که اگر به مقدار کافی مورد استفاده بدن قرار نگیرد و مقدار آن در خون بالا باشد  از راه های مختلف به عروق آسیب می رساند. در صورت دریافت این ویتامین به میزان کافی از رژیم غذایی دیگر نیازی به مصرف مکمل نخواهد بود و تاثیری نیز در کاهش خطر بیماری قلبی ندارد.

از سوی دیگر، افراد مبتلا به کمبود ویتامین B6 ممکن است با افزایش خطر برخی انواع سرطان مرتبط با دستگاه گوارش، از جمله سرطان کولورکتال مواجه باشند. مطالعه ای که در نشریه World Journal of Gastroenterology منتشر شد ارتباط بین کمبود ویتامین B6 و این سرطان را نشان داد.

همچنین، مشخص شده است حافظه افرادی که دارای سطوح سالم از ویتامین B6 در خون خود هستند از عملکرد بهتری برخوردار است. با این وجود، مصرف مکمل این ویتامین توسط افراد مبتلا به زوال عقل بهبود در عملکرد شناختی را نشان نداده است.

افزون بر این، برخی مطالعات احتمال تاثیر ویتامین B6 بر سندرم پیش از قاعدگی را نشان داده اند. مصرف مکمل این ویتامین ممکن است به کاهش علائم این سندرم مانند نوسانات خلقی، تحریک پذیری و کمبود تمرکز کمک کند.

مصرف مکمل ویتامین B6 زیر نظر پزشک برای کاهش حالت تهوع و استفراغ در اوایل بارداری نیز توصیه شده است.

مصرف بیش از حد ویتامین B6

به طور کلی، احتمال وقوع اوردوز یا بیش‌مصرفی ویتامین B6 که می تواند به مسمومیت منجر شود، بسیار کم است. از آنجایی که این یک ویتامین محلول در آب است و از طریق ادرار دفع می شود، رسیدن به چنان تراکم بالایی در بدن که به مسمویت منجر شود، در صورت عدم مصرف مکمل های غذایی دشوار است. با این وجود، مصرف بی رویه مکمل ها می تواند به این شرایط منجر شود.

این یک مشکل سلامت جدی است که می تواند به سیستم عصبی آسیب رسانده و کنترل حرکات بدن را دشوار سازد. همچنین، این شرایط ممکن است موجب واکنش های پوستی، حساسیت بیش از حد به نور خورشید، حالت تهوع، و سوزش سردل منجر شود. از این رو، مصرف مکمل زیر نظر یک متخصص پزشکی توصیه شده است.

تداخلات دارویی

مکمل های حاوی ویتامین B6 ممکن است با برخی داروها تداخل ایجاد کنند که از آن جمله می توان به موارد زیر اشاره کرد:

برخی آنتی بیوتیک ها مانند سیکلوسرین که برای درمان سل استفاده می شود. این تداخل می تواند تشنج را تشدید کرده و به سلول های عصبی آسیب برساند.

داروهایی که برای درمان صرع استفاده می شوند می توانند سطوح این ویتامین را کاهش دهند.

مصرف تئوفیلین که برای درمان آسم استفاده می شود ممکن است سطوح ویتامین B6 را کاهش داده و موجب تشنج شود.

نیاز بدن به ویتامین B6

جدا از توصیه های ارائه شده توسط سازمان بهداشت جهانی برای مصرف ویتامین B6 در شرایط عادی، در برخی موارد ممکن است به مصرف میزان بیشتر از این ماده مغذی نیاز باشد. به عنوان مثال، افرادی که رژیم های غذایی با محتوای پروتئین زیاد را مصرف می کنند ممکن است به مصرف میزان بیشتری از ویتامین B6 نیاز داشته باشند زیرا این ماده مغذی در تجزیه پروتئین نقش دارد. افزون بر این، زمانی که فرد با سطوح کنترل نشده گلوکز مواجه است ممکن است به مصرف ویتامین B6 بیشتر نیاز باشد. در نهایت، نظارت بر میزان مصرف این ماده مغذی در زمان ابتلا به کم خونی اهمیت دارد.

 

ویتامین B6 عملکردهای مختلفی در بدن دارد. در شرایط عادی، شما معمولا می توانید به میزان کافی این ویتامین را از رژیم غذایی خود دریافت کنید. با این وجود، ممکن است مواردی وجود داشته باشند که فرد به مصرف مکمل ها برای تامین این ویتامین به میزان کافی نیاز داشته باشد تا از بروز کمبود یا ابتلا به بیماری پیشگیری شود.

البته نباید در مصرف مکمل ها زیاده‌روی کرد زیرا ممکن است با بروز برخی عوارض جانبی همراه باشد. همانند هر مکمل دیگری، پیش از مصرف مکمل های حاوی ویتامین B6 باید با پزشک خود در این زمینه مشورت کنید. در صورت مواجهه با عوارض جانبی، مانند حالت تهوع، مصرف مکمل را بلافاصله متوقف کنید.

عملکرد ویتامین B6 در بدن

 

صفحه قبل 1 2 3 4 5 6 صفحه بعد
<-blogads->